duminică, 10 iulie 2011

Ungaria (în maghiară Magyarország)

Ungaria (în maghiară Magyarország) sau Republica Ungară (maghiară Magyar Köztársaság) este o republică din sud-estul Europei Centrale. Etimologia cuvântului folosit în limba română, este denumirea din limba turcă veche, prin secolul VII, de On-Ogour care se traduce prin Zece săgeți.
Este vecină cu Austria (vest), Slovacia (nord), Ucraina (est), România (est), Serbia (sud), Croația (sud) și Slovenia (sud).
Astăzi, Ungaria împreună cu Polonia, Slovacia și Republica Cehă, formează așa-numitul grup de la Vișegrad .
Populația este formată în general de unguri sau maghiari. Denumirea de maghiari este folosită des în limba română , spre deosebire de alte limbi în care e uzual termenul, tradus în română, de "unguri" sau "ungari" (vezi, în germană - Ungaren, în rusă "Венгры" (Vengry), în italiană "Ungari", în franceză "Hongrois", în engleză "Hungarians").Panonia în antichitate și perioada migrațiilor:În perioada Imperiului Roman, romanii au numit regiunea unde se află actualul stat maghiar Panonia, care ulterior a primit numele geografic de Panonia. Înaintea romanilor partea panonică estică s-a găsit frecvent sub dominația regatelor geto-dace care rivalizau cu celții central-europeni (perioada regelui Burebista). Primii migratori care au invadat în evul mediu Câmpia Panonică au fost hunii, conduși de Attila, care uneori au făcut alianță cu Imperiul Roman, acesta folosindu-i în luptele împotiva galilor. După moartea lui Attila în 453 a urmat dezintegrarea militară a hunilor. Au fost apoi definitiv înlăturați de către gepizi, triburi germanice, care au pus stăpânire pentru circa o sută de ani pe estul acestui teritoriu. Aceștia au dominat Bazinul Panonic la est de Dunărea de Mijloc de-a lungul Tisei și nord-vestul Transilvaniei (Someșul de Jos). Ei vor fi înlăturați în 567 de către avari și longobarzi, avarii fiind o populație turcică asiatică veniți peste Carpați pe calea Nistru - pasul Verețke - Tisa, iar longobarzii, triburi germanice venite din nord (regiunea slovacă). Avarii vor avea aici, centrat pe regiunea „Dunărea de Mijloc - Tisa” o formație statală până la sfârșitul sec. VIII (anul 796), când francii vor distruge taberele principale avare dintre Dunăre și Tisa.Maghiarii stabiliți în Etelköz (Teritoriul dintre râuri), un teritoriu situat la nord de Marea Neagră, la sfârșitul secolului al IX-lea au migrat refugiindu-se de frica pecenegilor spre vest, trecând prin trecătoarea nord-carpatică Verețke, de pe valea Nistrului spre valea Tisei, în Bazinul Panonic (pe Dunărea de Mijloc). Triburile maghiare au ocupat partea estică a marii Puste Maghiare, începând cu partea de nord-est, Bihor, Ținutul Zărandului (regiunea păstrează numele ducelui Zerind din dinastia arpadiană), Arad și Timiș până la Dunăre. Prezența maghiarilor aici în nord-estul Bazinului Panonic a fost dovedită de săpăturile arheologice care au descoperit cimitire cu morminte ungare din această perioadă, a descălecatului ("Erdély rövid története"-Scurtă istorie a Ardealului 1989,pag.107). De menționat că în aceast areal mai multe localități mai poartă numele triburilor maghiare descălecătoare (Kér, Jenő, Tarján, Keszi, etc.) În textul cronicii din jurul anului 950 al împăratului bizantin Constantin Porfirogenetul este scris, că pe acest teritoriu trăiesc turci adică maghiari. Tot în secolului X au cucerit părți vestice ale Bazinului Transilvaniei, demonstrat de descoperirile arheologice (Gáll E., 2008.)
După tradiție (legendă) țara maghiarilor (Magyarország) a fost descoperită de Árpád, conducătorul acestora, care i-a adus si a descălecat în Bazinul Panonic după 895. Regatul ungar a luat ființă în anul 1000 sub conducerea lui Ștefan I al Ungariei, primul rege maghiar. Numele originar al acestuia era Vajk. Ștefan I, cunoscut și ca Sfântul Ștefan (Szent István), s-a căsătorit cu Ghizela, fiica lui Henric II Duce de Bavaria. În anul 996 a devenit conducătorul statului maghiar, Ungaria, primind coroana de la Papa Silvestru al II-lea în anul 1000 în orașul Esztergom. Ca rege catolic a înființat biserica ungară, și a asigurat trecerea populației la creștinism. A întemeiat zece episcopii, iar regatul l-a împărțit în comitate (în maghiară: vármegye). Ungaria a devenit regat patrimonial unde majoritatea terenului era împărțit în proprietăți private.
Inițial istoria nașterii politice al Ungariei a evoluat alături de cea a Poloniei și Boemiei (Cehia) ,în strânsă legătură cu papii de la Roma și cu Sfântul Imperiu Roman interesați în expansiunea catolică și teritorială înspre Est (Est-Europa), în concurență cu Imperiul Roman de Est (Bizantin) de la Constantinopol, care sprijinea Creștinismul Ortodox în Sud-estul Europei.Între 1241-1242 Ungaria a fost asaltată și înfrântă de hoardele tătare sau mongole conduse de Batu Han în bătălia de la Muhi .
În mod treptat, sub conducerea dinastiei Árpád statul maghiar (fiind în vecinătate) s-a alăturat civilizației vest-europene. Sub dinastia Angevinilor , Ungaria și-a pierdut controlul hegemonic asupra Valahiei în urma bătăliei de la Posada din 9-12 noiembrie 1330, dintre voievodul român Basarab I și regele Carol Robert de Anjou. Acesta din urm scăpă de la fața locului prin fugă, deghizat în haine femeiești. Ulterior, pierdu și controlul celei de a doua țări românești, Moldova în 1359.
Un moment culminant în istoria Ungariei îl constituie domnia regelui Matei Corvin, dintr-o familie nobilă română cu rădăcini în Transilvania. Regele Matei Corvin, a fost fiul lui Ioan de Hunedoara - regent al Ungariei (cunoscut de către maghiari ca János Hunyady ) și a condus Regatul Ungar din 1458 până-n 1490. În această perioadă ,care coincide cu anii


Invazia maghiarilor conduşi de Árpád
Renașterii în Europa de vest și centrală, Ungaria a cunoscut o perioadă înfloritoare, devenind un important centru cultural. Iancu de Hunedoara, de origine nobilă română și fiul său, Matei Corvin (Matyas Kiraly), au luptat împotriva Imperiului Otoman, consolidând independența Ungariei față de acesta.


Basilica Esztergom
Independența Ungariei a luat însă sfârșit în 1526 după bătălia cu otomanii (turcii) de la Mohács. Regatul a fost împărțit în trei părți: partea de vest a fost anexată de Austria, principatul Transilvănean a devenit independent de Ungaria, iar centrul Ungariei a ajuns ca pașalâc sub stăpânirea Imperiului Otoman timp de peste 150 de ani, în sec. XVI - XVII.După 150 de ani de ocupație otomană, în secolul XVII Austria și alianța creștină au eliberat centrul Ungariei ocupat de Imperiul Otoman. Revolta maghiară (lipsită de suces) pentru independență, dintre anii 1703 și 1711 condusă de Francisc Rákóczi al II-lea a fost îndreptată contra dominației habsburgilor austrieci, care stăpâneau și Transilvania.
Revoluția burgheză condusă de Lajos Kossuth din 1848-1849, a fost înăbușită de armata imperială a Austriei cu ajutorul intervenției Rusiei Țariste.
In 1867 Ungaria a obținut o autonomie lărgită, cu guvern și parlament propriu, în cadrul dualismului austro-ungar.Imperiul Austriac și-a schimbat în urma acestui act denumirea în Imperiul Austro-Ungar.


Parlamentul din Budapesta:
La 16 noiembrie 1918 s-a proclamat Republica Ungară, ca urmare a destrămării Imperiului Austro-Ungar în urma primului război mondial. În martie 1919 comuniștii a preluat puterea sub conducerea lui Béla Kun care a proclamat Statul Sovietic Ungar, încercănd fără succes să mențină prin forță teritoriile etnic nemaghiare în statul ungar .În ianuarie 1920 amiralul Miklós Horthy a fost ales de adunarea națională ca Regent al statului maghiar, deși practic Ungaria nu mai era politic un regat, o dată cu autodesființarea Imperiului Austro-Ungar și proclamarea Republicii în 1918. Regele Carol I al Austriei a încercat să revină la tronul Ungariei, dar fără succes.


Ungaria înainte de 4 iunie 1920
La data de 4 iunie 1920 s-a semnat Tratatul de la Trianon, ca urmare a Primului Război Mondial și a destrămării Imperiului Habsburgic care a fixat noile granițe (etnice) ale Ungariei. Ungaria a pierdut 71% din teritoriu și 66% din populație, dar nu trebuie neglijat faptul că la acea dată minoritățile etnice din statul ungar depășeau mult populația maghiară. Astfel în 1867, la începutul Dualismului Austro-Ungar, Ungaria avea 13.579.000 locuitori din care nemaghiari erau 7.939.000 și numai 5.665.000 maghiari. Trebuie însă recunoscut că o treime din populația maghiară a devenit o minoritate etnică în 5 (actuale) țări vecine, adică România (deja existentă), și noile state naționale formate după Primul Război Mondial (Cehoslovacia, astăzi estul ei Slovacia și sud-vestul Ucrainei), (Iugoslavia, astăzi post-iugoslavele state Serbia și Croația). Ungaria a pierdut prin dizolvarea imperiului austro-ungar și singurul port maritim la Marea Adriatică, Fiume,azi Rijeka în Croația.
Ungaria amiralului regent Horthy s-a aliat cu Germania condusă de Adolf Hitler în anii 1930- cu speranța de a primi înapoi teritoriile pierdute în urma primulului război mondial prin acceptarea Tratatului de la Trianon. Astfel, Ungaria a anexat sudul Slovaciei și Rutenia subcarpatică, iar apoi, după Dictatul de la Viena din 1940, Transilvania de Nord, iar in 1941 o parte din nordul Serbiei -Voivodina. Ungaria a intrat în al doilea război mondial alături de Germania împotriva U.R.S.S.. Adolf Hitler l-a înlocuit pe amiralul Miklós Horthy în septembrie 1944, după ce acesta ar fi consimțit la un armistițiu cu Uniunea Sovietică și l-a instalat la putere pe fascistul extremist Ferenc Szálasi liderul partidului Crucile cu Săgeți. Începând din anii 1920, dar mai ales dupa aderarea la Pactul Anticomintern Ungaria a adoptat o serie de legi și măsuri anti-evreiești.


Regatul Ungariei în ridicarea topografică iozefină, 1782-1785
În ultimul an al războiului mondial guvernul Ungariei si apoi regimul partidului "Crucilor cu Săgeți" au participat din plin la Holocaust. În jur de 440.000 evrei în 145 de trenuri au fost deportați la Auschwitz, inclusiv marea majoritate a evreilor din Ungaria rurală și teritoriul român ocupat în 1940, Transilvania de Nord.Ungaria a fost eliberată de sub controlul trupelor naziste germane în urma ofensivei armatei sovietice din 1944 - 1945, la care a participat și armata română. Lupte grele s-au dus în special pentru eliberarea Budapestei.
După o perioadă scurtă de democrație, 1946 - 1947, după anul 1948 liderul comunist Mátyás Rákosi a instaurat, sub ocupație sovietică, regimul comunist, dictatorial și nepopular, după modelul sovietic al lui Stalin. Acesta a fost principalul motiv al izbucnirii Revoluției maghiare din 1956 (denumită de comuniști "contrarevoluție"). Un nou guvern înclinat spre reforme, condus de Nagy Imre a anunțat ieșirea țării din Pactul de la Varșovia, inițiat și patronat de Uniunea Sovietică. Armata sovietică de ocupație a înăbușit în sânge revolta populară, sovieticii instalându-l la conducerea statului pe comunistul maghiar János Kádár, care a devenit omul lor de încredere. Profitând de faptul că în timpul revoltei granițele au fost deschise, circa un milion de maghiari au emigrat din Ungaria spre Occident.
Ulterior, în anii '70, sub conducerea lui Kádár, regimul comunist a făcut unele reforme de liberalizare, în domeniul economic si cultural, dar sistemul politic a rămas unipartinic.
Ca urmare a noii politici de reforme ("perestroika" și "glasnost") promovate de Mihail Gorbaciov în Uniunea Sovietică s-au prăbușit regimurile comuniste din întreaga Europă de Est, inclusiv în Ungaria. Trecerea la noua orânduire, bazată pe revenirea la economia de piață și pe principii democrate, s-a făcut de această dată fără vărsare de sânge.
La 23 octombrie 1989, Mátyás Szűrös a proclamat a treia Republică Ungară și a devenit președinte. Primele alegeri libere, democratice s-au desfășurat în anul 1990. În 1999 Ungaria a devenit membră a NATO.Maghiarii reprezinta 94,4% din populația Ungariei. În Slovacia reprezintă 10,7%, în România 6,6%, în Serbia 3,9, în Croația 1%, în Ucraina 0,3%, iar în Austria 0,2%. În țările vecine Ungariei există minorități maghiare în:
Slovacia în partea de sud unde se învecinează cu Ungaria.
Ucraina, în regiunea Rutenia unde întâlnim 12% din populație.
România 6,6% din întreaga populație, mai mulți în Transilvania unde împreună cu secuii reprezintă 19,6% din populație și chiar 84,9% în județul Harghita și 73,81% în județul Covasna.
Serbia, la nord de regiunea numită Voievodina (Bačka în Banat, câteva sate din Sirmia)
Croația, în unele zone vecine la granița cu Ungaria (Baranja, câteva sate din Slavonia occidentală), precum și o mică comunitate din Fiume, considerată de maghiari că ar fi fost singura ieșire la mare a Ungariei.
Slovenia, în unele zone vecine la granița cu Ungaria (Prekmurje)
Austria, mai ales în Burgenland unde sunt peste 7% din populație.Identitate
În general maghiarii sunt mândri de propria „varietate” spre deosebire de majoritatea popoarelor din Europa care aparțin limbilor indoeuropene. Nu sunt puțini conlocuitori ai Ungariei care până și astăzi suportă, după dezintegrarea statului multinațional Austro-Ungaria, urmările reducerii teritoriale impuse prin tratatele de pace Ungariei de către marile puteri victorioase asupra Austro-Ungariei în Primul Război Mondial, pace care a fost urmată de expulzări în masă și de așa numita purificare etnică în diferitele părți ale imperiului multinațional de altădată. Este însă cert că maghiarii, până la pacea de la Trianon erau în minoritate față de toate celelalte naționalități din Ungaria, fapt ce justifică deciziile tratatelor de pace luate după Primul Război Mondial.Ungaria a prezentat cererea de aderare la Uniunea Europeană în ziua de 31 martie 1994, negocierile au început după exact patru ani și s-au finalizat în 13 decembrie 2002, zi în care a fost anunțată viitoarea aderare a Ungariei la UE, împreună cu nouă alte țări. Ungaria a ținut și un referendum privind aderarea; acesta a avut loc la 12 aprilie 2003 și cetățenii țării au aprobat aderarea cu 84% din voturi pentru și o prezență la vot de 45%. Ungaria a devenit stat membru al UE la 1 mai 2004, iar din 23 decembrie 2007, este membru în spațiul Schengen.Noua lege a mediilor:


În 2010 guvernul Orban a adoptat o nouă lege de control a mediilor, care se izbește de numeroase critici externe în țările Uniunii Europene și la Comisia UE de la Bruxelles. Deasemenea au fost exprimate critici deschise de la Berlin și Paris în sensul că legea guvernului Orban nu este compatibilă cu legislația Uniunii Europene privind libertatea de exprimare a mediilor. O grupă de militanți europeni cunoscuți pentru drepturile omului printre care cehul Vaclav Havel și germana Marianne Birthler au criticat întro scrisoare deschisă legea ungară, văzând în ea o limitare a democrației parlamentare într-o țară membră a UE. Premierul Orban, supus la 19.01.2011 criticilor unei părți a Parlamentului [[UE] (afară de conservatori), a apărat controversata lege în fața parlamentarilor, menționând totuși, că dacă se vor dovedi lipsuri democratice în prevederile ei, ar fi posibile corecturi. Comisara UE, Neelie Kroes, a declarat la sediul Uniunii Europene de la Bruxelles, că Comisia UE solicită guvernul Orban să dea clarificări privin câteva puncte cheie din lege, asupra cărora se exprimă serioase rezerve în cadrul UE că ar fi compatibile cu tratatul (statutul) Uniunii. Termenul limită pentru răspuns este 4 februarie. Kroes a afirmat că în caz contrar, se va deschide de către comisia UE o procedură de condamnare a încălcării Tratatului UE de către guvernul ungar. Ea a trimis, în cursul lunii ianuarie 2011, Budapestei o scrisoare adecvată din parte comisiei UE, în care a precizat prevederi controversate ale legii. Unul dintre punctele critic văzute în legea ungară, este componența autorității de control a activității mediilor, alcătuită doar din membri ai partidului de guvernământ, Fidesz, al premierului Orban. La sfârșitul lui ianuarie (conform agenției de știri MTI), ministrul de externe ungar Martonyi a anunțat disponibilitea Ungariei de a face modificări la legea-2010 a mediilor, în paragrafele pe care Comisia UE le consideră neconforme dreptului european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu