miercuri, 27 iulie 2011

Atracții Turistice În Italia

Roma
Capitala Italiei este situata pe malul râului Tibru si are o istorie îndelungată, fiind de-a lungul secolelor capitala republicii romane, a imperiului roman si a Italiei moderne. Este capitala regiunii Lazio şi a Provinciei Roma. Roma este un important centru turistic. Impanzit de monumente istorice de origine romana, etrusca, renascentista si baroca lasate de trecerea vremii, are de oferit cate ceva pentru toate gusturile. Cel mai mare si mai important oras al Italiei, centrul economic si cultural este locuit de peste 2,5 milioane de oameni, carora li se adauga milioane de turisti care il viziteaza in fiecare an. Principalele atractii turistice: Colosseumul, Columna lui Traian, Pantheonul, sute de biserici si monumente, impunatorul Vatican, romantica Venetie si Sicilia, cea mai mare si mai faimoasa insula din Mediterana. Un alt motiv pentru care Italia este printre cele mai cautate destinatii sunt preparatele culinare, vinurile, muzica. 

Biserica Santa Maria Maggiore 
Biserica Santa Maria Maggiore este una dintre cele patru mari biserici din Roma, construita in anul 352 d. Hr. si este dedicata Sfintei Marii. Lacasul a fost ridicat dupa ce Papei Liberius i s-a aratat in vis Maica Domnului, care l-a indemnat sa faca o astfel de constructie.

Castelul Sant' Angelo
Cladirea, construita initial ca mausoleu pentru imparatul Adrian, este o constructie ciudata, circulara, masiva, la care se ajunge traversand unul dintre cele mai frumoase poduri din lume: Pont Sant' Angelo, creatie a arhitectului Bernini. 
In secolul sase a fost transformata in fortareata papala, fiind legata prin pasaje subterane de Vatican. Nu putini au fost pontifii care au simtit nevoia sa foloseasca pasajul secret in vremuri de restriste. Azi, mausoleul este un muzeu interesant, mai ales ca se stie ca aici a fost locul unde s-a sinucis Tosca, evocata ulterior de Puccini. 

Biserica Il Gesù din Roma
Construită între 1554 şi 1584, Il Gesù (în italiană Chiesa del Sacro Nome di Gesù, cunoscută mai ales sub numele Il Gesù) este o mare biserică din Roma, prima biserica a iezuitilor. Proiectul general al bisericii a forst realizat de arhitectul Giacomo Barozzi da Vignola, iar faţada a fost proiectată de Giacomo della Porta. Edificiul a servit de-a lungul timpului drept model pentru numeroase biserici construite în stil baroc în Europa Centrală.

Colosseumul
Colosseumul ramane cea mai vestita si mai mare arena construite vreodata de romani. Initiativa construirii sale a avut-o imparatul Nero ca urmare a influentei majore pe care o aveau in acele timpuri luptele de gladiatori. Astfel, s-a realizat o arena imensa pentru asemenea spectacole publice. 
Termenul de Colosseum provine de la statuia colosala - de 36 de metri - care il reprezenta pe Nero in chip de zeu al soarelui, odinioara amplasata langa amfiteatru, demolata ulterior. Nu numai statuia, dar si amfiteatrul era o priveliste grandioasa. In forma de elipsa, cu axa mare de 186 m, axa mica de 150m, avea un perimetru de 520 m si o inaltime de 55m, oferind locuri pentru aproximativ 50.000 spectatori. Fundatia pe care a fost construit avea 12 metri grosime. 
Sa cladesti asa ceva, era chiar pentru neintrecutii constructori romani o adevarata provocare. A necesitat - printre nenumarate alte materiale de constructie - zeci de mii de tone de marmura (adusa din apropiere, din Tivoli) si aproape 300 tone de fier pentru a lega blocurile unul de celalalt. Ca un precedent la materialele prefabricate moderne, multe dintre partile componente ale Colloseumului au fost construite in alta parte si aduse la locul construirii arenei pentru asamblare. Aceasta metoda a permis un ritm accelerat de lucru care a dus la construirea edificiului in numai 7 ani.

Dealul Capitoliului 
Sediu al autoritatilor municipale, Dealul Capitoliului a fost centrul guvernamental al vechii Rome si este centrul geografic al orasului de azi. Cea mai frumoasa priveliste se poate admira noaptea, cand este pustiu. Piata a fost conceputa de Michelangelo in 1583. Este marginita de trei cladiri concepute tot de celebrul artist renascentist: Palazzo Nuovo si Palazzo dei Conservatori, care adapostesc impreuna Muzeele Capitoline, si Palazzo Senatorio. 
Statuia ecvestra din bronz a lui Marcus Aurelius, care se afla in centrul pietei, este o copie facuta dupa vechi fotografii. Originalul care data de la sfarsitul secolului al II-lea e.n. a fost grav afectat de poluare si porumbei, fiind inlaturat in 1981. Dupa e a fost restaurata a fost expusa in Palazzo Nuovo.

Fantana dorintelor
O splendoare - Fontana di Trevi a fost construita de arhitectul Salvi in 1735 si terminata in 1762. Aceasta fantana este un exemplu perfect de stil rococo cu efecte dramatice - creaturi acvatice de marmura, dominate de un impresionant Oceanus. Apa vine din izvorul Acqua Vergine, numit asa deoarece, conform legendei, o fecioara le-a aratat sursa soldatilor insetati. Povestea e sculptata in dreapta lui Oceanus. Se spune ca trebuie sa arunci un banut in fantana ca sa fii sigur ca te vei intoarce la Roma, dar si ca dorintele puse la aruncarea banutului se indeplinesc.

Pantheonul
Cu proportiile sale absolut perfecte, Pantheon-ul era considerat in antichitate drept "Miracolul Romei". Aprecierea ramane valabila pana in prezent, caci acest miracol se ridica mandru, exact asa cum a fost construit de Adriano, in urma cu 1 900 de ani. Acest templu este o exemplificare extraordinara a uneia dintre cele mai mari inventii romane: domul. Cu un diametru de 43,5 metri - echivalentul distantei dintre sandalele si torta Statuii Libertatii – domul Pantheon-ului a ramas pana in secolul 15 cea mai mare constructie de acest tip din lume. Construcţia este o emisfera perfecta, avand inaltimea si diametrul egale intre ele. O structura de acest tip a fost realizabila la vremea respectiva numai datorita unei alte inventii romane, betonul. Dar cum a fost posibil ca romanii sa construiască un dom de asemenea dimensiuni fara a-l consolida cu armaturi de otel? Folosind piatra ponce amestecata in beton, constructorii Romei au creat un material incredibil de usor si de rezistent. Acesta a fost modelat intr-o matrita care se ingusta, ajungand de la o grosime de 6,7 metri la baza domului la numai 0,6 metri in varful acestuia.

Piata Navonna
Piazza Navona este una dintre cele mai celebre si cele mai frumoase piete din Roma. Mare, plina de terase si artisti care picteaza in aer liber, Piazza Navona are nu mai putin de trei fantani. Cea mai mare este Fontana dei Quattro Fiumi (Fantana celor patru fluvii). Fiecare din cele patru statuete ce decoreaza acest moment reprezinta cate un fluviu de pe continente diferite: Nilul, Gangele, Dunarea si Amazonul. Celelalte doua fantani sunt Fontana di Nettuno in nordul pietei si Fontana del Moro in sud. 
Aici in perioada Sarbatorilor de Iarna se organizeaza unul dintre cele mai mari targuri de Craciun din Europa.

Vatican - Sfantul Scaun 
Nu multe sunt religiile care au un stat, dar catolicismul nu e doar o religie. Sfantul Scaun - Vaticanul este probabil cel mai bogat stat independent din lume, impresionanta colectie de comori inestimabile de arta compensand lipsa totala de resurse naturale. Pentru iubitorii de arta, Vaticanul este centrul suprem, adapostind comori universal cunoscute, de la Capela Sixtina la celebra piata construita de Bernini. 

Napoli
Napoli este cel mai mare oraş din Italia de sud. Este una dintre capitalele regionale şi are o populaţie de un milion de locuitori, iar împreună cu zona metropolitană strânge trei milioane de locuitori. Se află la mijlocul distanţei dintre Vezuviu şi zona vulcanică Campi Flegrei. Napoli a fost o colonie greaca ce se numea Neapoli (noua cetate) si este influentat de pasiunea pentru pizza margherita. Napoli este un oras cu o frumoasa asezare geografica, in jurul golfului omonim si la poalele muntelui Vezuviu, bogat in monumente cum sunt: Castel Nuovo (se. XII), Arcul de Triumf, Palatul Regal (sec. XVII), Palatul si Galeria Nationala de pe Capodimonte, biserici; in apropiere aflandu-se orasul roman Pompei acoperit cu lava in timpul eruptiei vulcanului Vezuviu din anul 79 d. Hr., in prezent eliberat de acesta.

Milano - puncte de atractie

Domul 
Se afla pe locul 3 in rindul celor mai mari biserici din lume. Piata in care se afla Domul este cea mai cautata de turisti. 

Biserica Santa Maria Delle Grazie 
In incinta acesteia se afla lucrarea lui Leonardo Da Vinci ‘Cina cea de Taina’. Vizita trebuie planificata din timp.

Pinacoteca Di Brera 
Contine o colectie de opere de arta realizate de autori foarte cunoscuti. 

Galeria Victor Emanuel II 
O galerie eleganta ce cuprinde restaurante, cafenele etc. Este un centru atat pentru activitati culturale cat si pentru cele mondene. 

Alte orase si atractii turistice

Assisi - orasul este un ansamblu monastic romano - gotic San Francescodin sec. XIII, constand in doua bazilici suprapuse, cea de sus cu fresce de Giotto ilustrand viata sfantului.
Bologna - orasul cuprinde numeroase palate, biserici, fantani, doua turnuri inclinate si una dintre cele mai vechi universitati din lume.
Padova - mare bazilica II Santo din sec. XIII, care adaposteste mormantul Sf. Anton de Padova, Capela Scrovegni din sec. XIV pictata de Giotto, palate, orenumita universitate la care invatau si unii principi romani.
Pisa - Piazza del Duomo sau Campo dei Miràcoli, cu renumitul Turn din Pisa - Tore pendente/ Turnul inclinat, care are o înălţime de 30 de metri şi o greutate de 14.453 tone. Construcţia a început în august 1173.
Siena - cu faimoasa Piazza del Campo, piata in forma de evantai, marginita printre altele de Palazzo Publico avand un turn inalt de 88 m.
Ravenna - biserica din San Vitale din sec. VI cu celebre mozaicuri prezentandu-i pe imparatii Iustinian si Teodora cu suitele lor, alte bazilici, mormantul lui Dante, mausoleul lui Teodoric.

Destinatii romantice
Rivierele sunt sectoare de litoral amenajate pentru turism, cea mai importanta fiind Riviera Italiana, constand intr-un lant de statiuni balneo - maritime: San Remo, Diano Marina, Alassio, Nervi, Portofino, Santa Margherita Ligure, etc..., apoi rivierele napolitana situate in Golful Napoli: Amalfi, Sorrento, insulele Ischia si Capri, veneziana: Lido di Venezia, Riccione, Rimini, sarda aflandu-se in insula Sardinia, palermitana aflandu-se in zona orasului Palermo.

Venetia
Amplasata in laguna sarata a Marii Adriatice, pe aproape 5 km de pamant, Venetia se intinde pe mai mult de 100 de insulite. Principala cale pe apa este Canal Grande, care serpuieste din Piata San Marco spre marginea orasului. De-alungul Marelui Canal pot fi admirate unele dintre cele mai frumoase palate din Europa, ridicate de bogatii negutatori venetieni. Principalele atractii ale orasului le constituie, pe langa Canal Grande, Piata si Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Puntea Suspinelor, Ponte Rialto, cartierele centrului istoric: Castello, Cannaregio, San Polo, Santa Croce, Dorsoduro, cu nenumaratele comori arhitectonice, artistice si culturale. Nu pot fi omise insulele lagunei - Murano, Burano, Mazzorbo, Torcello, Sant'Erasmo sau Pellestrina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu